FELTÉTELEK

Az elsőként szerzett nemzetközi kategóriás vezetői engedély a vizsga napjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül. "B" kategóriára érvényesített kezdő vezetői engedéllyel pótkocsi nem vontatható. (Bármilyen már 2 éve meglévő nemzetközi kategória esetén nem számít kezdő vezetőnek)

Mielőtt beiratkozol jó ha tudod

 

„B” kategóriába tartozik a vezető ülésén kívül legfeljebb 8 állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsi amely lehet személygépkocsi vagy kis tehergépkocsi is. „B” kat. vezetői engedéllyel a járművezető 18. életévének betöltéséig csak belföldön történő járművezetésére jogosít. „B” kategóriát "B" kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel vezethető még (az orvosi érvényesség lejártát követően is, de legfeljebb az engedély kiállítását követő tíz évig):

  • a mezőgazdasági vontató és könnyű pótkocsija,
  • a segédmotoros kerékpár,
  • a lassú jármű és pótkocsija,
  • a kerti traktor és az állati erővel vont jármű.
 

A tanfolyamra való felvétel feltételei

  • minimum 17 éves, vagy annál legfeljebb 6 hónappal fiatalabb
  • kresz vizsgát legkorábban a 17. születésnapod elött 3 hónappal tehetsz
  • aki a közoktatásról szóló törvény szerinti alapfokú iskolai végzettséget megszerezte
  • (8. általános iskolai tanulmányait befejezte)

Menete

1. Tanfolyam kezdés napján kb. fél órával hamarabb kell jönni, hogy a „papír munkát” jelentkezési lap befizetés, orvosi alkalmassági stb. el tudjuk intézni
(„B” kategóriás tanfolyamhoz orvosi alkalmasságit kell csináltatnod 13/1992. (VI.26. NM) rendelet, ezt a házi orvos, üzemorvos végzi el)

2. Végig hallgatod és tanulod a tanfolyam 7 foglalkozását.

3. Ezután sikeres számítógépes elméleti vizsgát teszel, Közlekedési ismeretekből a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgkaközpontban

- A vizsga menete:

A vizsgára nagyon pontosan kell érkezni (nem árt ha 10, 15 perccel előbb érsz oda késés esetén sajnos újból be kell fizetni a vizsgadíjat a vizsgán már nem vehetsz részt.) Érvényes személyazonosító okmány és eredeti iskolai végzettséget igazoló bozonyítvány is legyen nálad.
(min. 8 ált. vagy érettségi) A vizsgarendező úr leültet egy számítógéphez csak érintőképernyős monitor van. Le ellenőrzöd az adataidat ha minden megfelelő elkezdődik a vizsga. 55 db kérdés van, maximálisan 75 pontot lehet elérni, 10 hiba pontot hibázhatsz 65 pontnál még megfeleltél. Egy kérdésre 1 perc áll rendelkezésre.

4. Eljössz még egyszer egy elsősegélynyújtó tanfolyamra (ez nem feltétele sem a kresz vizsgának sem a vezetésnek, megszerezni a sikeres forgalmi vizsgáig célszerű)
 

5. Kresz vizsga után megkereslek telefonon megbeszéljük, hogy kihez mész vezetni

6. A gyakorlati oktatóval levezeted az 580 km menetteljesítményt, közben persze megtanulsz magabiztosan közlekedni, hogyha vizsgát tettél egyedül is profin tudjál közlekedni.

7. Sikeres forgalmi vizsgát követően ( 3 munkanappal) a Vizsgaközpont elketronikus úton elküldi az igazolást a Kormányablakba ahová magadal viszed az eredeti orvosi alkalmassági igazolásod és ez alapján kiállítják a jogosítványod

9. Sok,Sok örömteli, magabiztos, balesetmentes autózást kívánunk!